4.6.2025

Kocken Daniel Lari ansvarar för dietmaten på ÅHS:Med maten kan jag hjälpa de människor som behöver specialkost

I köket på Ålands hälso- och sjukvård i Mariehamn ansvarar kocken Daniel Lari för dietmaten som serveras. Hans kokkonst ger energi till både patienter och personal.

På spisen småputtrar två soppor. I övrigt blänker de rostfria ytorna vid kocken Daniel Laris arbetsstationen i köket på Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, i Mariehamn. Största delen av lunchmaten är redan gjord och stöket är undanstädat. 

Lari rör om i en av sopporna och doppar sedan en specialsked i kastrullen.

– Det är en saltmätare. Den här maten får innehålla högst 0,7 gram salt, förklarar han.

Han är nöjd med mätresultatet och diskar sedan av skeden i diskhon. Efter det åker soppan in i ett värmeskåp med en temperatur på cirka 70–80 grader. Där väntar maten tills den rullas ut till bandet i rummet intill.

Prick klockan elva intar sju personer sina positioner runt bandet och maten läggs upp – enligt varenda patients specialdiet. Glutenfritt, laktosfritt, mindre fett, mindre salt, vegetariskt, veganskt …

I dag har flertalet patienter någon form av specialkost, antingen på grund av allergier eller på grund av dietistens näringsrekommendationer.

Teamarbete gäller i köket när maten portioneras ut till patienterna. Dietkocken Daniel Lari portionerar ut fisken och köksbiträdet Lilja Engström ärterna.

– Jag började jobba här 2016 och utbildade mig samtidigt till dietkock, berättar Lari.

När all mat är upplagd på brickan åker brickan in i ett värme- och kylskåp som transporteras ut till avdelningarna i sjukhuset för att strax landa framför patienterna.

Något nytt varje dag

Dietkockens arbetspass börjar antingen klockan 6 eller 9 på morgonen. På den tidiga turen ansvarar Daniel Lari först för frukosten och tar sedan itu med lunchen. Under den senare turen tillreder han både lunch och middag.

– Varje dag är något nytt när vi har ny meny.

Kostchef Karoliina Holmström har helhetsansvaret över vilken mat som serveras till patienterna.

En stor del av arbetstiden handlar om mise en place – alltså att förbereda inför själva matlagningen genom att ta fram, hacka och skala ingredienser. Hyllorna i köket bågnar av kryddor.

– Det finns tre saker som är viktiga för människor: frisk luft, vatten och mat. Med maten kan jag hjälpa de människor som behöver specialkost. Det är fantastiskt att få laga mat och ge energi.

– Utan kolleger fungerar inget.

Lari beskriver sig själv som en viktig pusselbit i patienternas sjukhuspussel – även om han aldrig träffar dem. Lärdomarna från arbetet har han också nytta av under fritiden.

– Min fru är elitidrottare inom judo och jag hjälper henne med kosten och ger tips.

Utöver att Lari trivs på jobbet vill han ständigt lära sig nytt. Som bäst studerar han till nutritionscoach.

– Det är roligt om jag på jobbet kan använda mig av det jag har lärt mig i livet, berättar han.

– Det är roligt om jag på jobbet kan använda mig av det jag har lärt mig i livet.

Inflyttad ålänning

Daniel Lari föddes i Rumänien och där utbildade han sig till kock på 1990-talet. När han 2007 flyttade till Åland fick han jobb i restaurangbranschen, men när han ville prova något nytt hittade han till ÅHS kök.

Efter 17 år är Åland synonymt med hem för Lari, men när han kom hit första gången var Nordeuropa något nytt.

– Jag kom för ett sommarjobb och trodde inte att jag skulle stanna kvar. Men jag var aktiv, fick nya jobb och arbetet tog aldrig slut. Så jag flyttade hit.

Lari uppskattar att många i ÅHS-köket har jobbat ihop länge och därmed blivit sammansvetsade.

– Alla vet sin roll och vad de ska göra. Vi jobbar bra tillsammans. Utan kolleger fungerar inget. Precis som i ett fotbollslag – om inte målvakten vet han ska göra så kraschar hela spelet.

Med kockhatten på huvudet har Lari dessutom orsak att känna sig stolt varje dag.

– Det handlar inte bara om dieter och matlagning, utan det är en konstform och man blir aldrig fullärd. Det är som musik eller kampsporter som jag är aktiv i.

I köket har alla sin viktiga roll – lite som i ett fotbollslag. Samarbetet mellan kocken Daniel Lari och köksbiträdet Cimili Vane fungerar bra.

Tränare på fritiden

Fritiden fylls av träning – både egen och andras. Lari är tränare inom thaiboxning och tränar fem till sex gånger i veckan. Inför intervjun beklagar han att har ett blåmärke nära ögat efter en träning föregående vecka.

– Jag hjälper också min fru med konditionsträning.

Läs mer: Judomästaren Loredana Lari vann tre guld på 1,5 månad: ”Det här året har varit mitt bästa sedan jag började med judo”

Familjens semestrar kretsar kring idrotten – men Lari trivs med att ha det så. Om han har tid över efter jobb och träning lyssnar han på musik eller ser på film.

Under åren på Åland har fackföreningar blivit en viktig del av livet. När Lari jobbade på restaurang hörde han till Pam, men är nu JHL-medlem sedan många år tillbaka.

– Jag är så tacksam för att fackförbunden finns. Människor som arbetar för människor, inte mot människor.

– Jag är så tacksam för att fackförbunden finns. Människor som arbetar för människor, inte mot människor.

Särskilt mycket uppskattar Daniel Lari den specialkunskap som finns i facket.

– Alla fackförbund har specialister som kan hjälpa till vid behov. Via facket får man också veta vilka rättigheter man som arbetstagare har, inte bara sina skyldigheter.